Witwassen


Met het woord ‘witwassen’ doelt de strafwet op handelingen die ervoor zorgen dat ‘zwart geld’ – dus crimineel geld – van een legale herkomst wordt voorzien. Het woord is afkomstig van de Italiaanse maffia. Zij hadden wasserettes waarin vrij weinig wassen werden gedraaid, maar het illegaal verkregen geld met de drugshandel werd opgegeven als omzet. Zo betaalden ze er zelfs winstbelasting over. Hierdoor leek het dat het geld dat zij verdiend hadden een legale herkomst had en de uitgaven die zij er mee deden daarmee ook te verklaren waren.


Steeds vaker tenlastegelegd

Het Openbaar Ministerie legt tegenwoordig steeds vaker ‘witwassen’ ten laste. Dat is ook goed te begrijpen gezien het Openbaar Ministerie in dit soort zaken niet precies het strafbare feit waarmee het geld is verkregen hoeft te bewijzen. Het geld kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van drugshandel, mensenhandel, illegale prostitutie, zwarte geldstromen uit een horecaonderneming, (sociale) fraude of diefstal. Ook het hebben van geld of bezittingen – zoals dure auto’s – die moeilijk te herleiden zijn tot een legale herkomst – bijvoorbeeld omdat iemand weinig inkomen heeft – kan dan ook al snel tot een verdenking voor witwassen leiden.


Verhullen van de criminele herkomst van geld

Een belangrijk aspect bij witwassen is het ‘verhullen’ van de criminele herkomst. In de situatie van de wasserettes is dat vrij duidelijk, maar dat is het in de praktijk niet. Wat te denken van de situatie dat iemand een erfenis of schenking krijgt van iemand die dat geld wellicht niet (volledig) legaal heeft verworven? Of de ontvangst van een geldbedrag als lening, terwijl bij de aanvraag van die lening valse gegevens zijn opgegeven? Een nieuw fenomeen is de zogeheten ‘geldezel’, dat is iemand die bewust of onbewust zijn bankrekening laat gebruiken om geld op te storten. Ook deze kan strafbaar zijn.


Onterecht verdacht?

De verdenking van witwassen kan ook ontstaan bij het bezit van gewoon legaal vermogen. Bijvoorbeeld wanneer de politie iemand op straat aantreft met veel contant geld. Ook bij gokwinsten in het casino kan de eigenaar niet altijd aantonen hoe hij aan dit geld komt. Daarbij zijn er allerlei sectoren – zoals de auto- en antiekbranche – waar veel met contant geld wordt gewerkt.


Complexe zaken

Extra complex wordt het wanneer iemand illegaal verkregen vermogen vermengt met legaal verkregen vermogen. Bijvoorbeeld bij rente op een spaarrekening die bij de belastingdienst is verzwegen. Het Openbaar Ministerie wil dan nog wel eens beargumenteren dat de volledige spaarrekening crimineel vermogen is.


Stevige straffen

Witwassen is een serieus feit. Niet alleen kan het geld in beslag worden genomen, ook kan de rechter dan uiteindelijk tot vier jaren gevangenisstraf opleggen.

De afgelopen jaren heeft het Openbaar Ministerie vaak bot gevangen bij de rechter. Het is dan ook van groot belang dat u zich ingeval van witwassen laat bij staan door een ervaren en gespecialiseerde advocaat. Het liefst al vanaf het eerste verhoor bij te politie, maar nog liever daarvoor. Bij uitstek bij een feit als witwassen maakt het nogal wat uit wat u wel óf niet bij de politie verklaart. Neemt u voor een vrijblijvend gesprek vooral contact op met ons kantoor. Eén van onze specialisten staat u daarover graag te woord.


U kunt terecht bij onderstaande advocaten:


Mr. I. Saey

Mr. B. Kizilocak

Mr. M.C. Levy

Mr. A.E.S. Heijnen

Mr. A.M.S Jumelet

Mr. drs. A.M. Seebregts

Mr. N.F. Christiansen

Share by: