Strafrechtelijke specialisaties

Het bezitten, verhandelen, vervoeren, vervaardigen etc. van drugs is verboden bij de Opiumwet. De Opiumwet maakt daarbij onderscheid tussen ‘harddrugs’ en ‘softdrugs’. Harddrugs zijn drugs die volgens de wetgever (de politiek) een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid hebben.



Lees meer

Witwassen



Met het woord ‘witwassen’ doelt de strafwet op handelingen die ervoor zorgen dat ‘zwart geld’ – dus crimineel geld – van een legale herkomst wordt voorzien. Het woord is afkomstig van de Italiaanse maffia. Zij hadden wasserettes waarin vrij weinig wassen werden gedraaid, maar het illegaal verkregen geld met de drugshandel werd opgegeven als omzet. Zo betaalden ze er zelfs winstbelasting over.




Lees meer

Levens- en geweldsdelicten worden gerekend tot de meest ernstige delicten uit het Wetboek van Strafrecht. Bij een levensdelict is iemand overleden of is het Openbaar Ministerie van oordeel dat daar een poging toe is ondernomen of voorbereidingen daartoe zijn getroffen. 




Lees meer

Strafzaken kunnen ook een internationaal element bevatten. U kunt als niet-Nederlander bijvoorbeeld in Nederland worden berecht en uw straf in Nederland moeten uitzitten. Anderzijds kunt u als Nederlander in het buitenland worden berecht. In veel gevallen kunt u dan een verzoek indienen om in Nederland uw straf te mogen uitzitten. Om iemand te mogen berechten of af te straffen kunnen staten ook andere staten verzoeken tot het uitleveren of overleveren van een verdachte.




Lees meer

Van een terroristisch misdrijf is sprake wanneer een strafbaar feit met een terroristisch oogmerk wordt gepleegd. Dat oogmerk wordt in artikel 83a Sr gedefinieerd als “het oogmerk om de bevolking of een deel der bevolking van een land vrees aan te jagen dan wel een overheid of internationale organisatie te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, dan wel de politieke, constitutionele, economische of sociale structuren van een land, of een internationale organisatie ernstig te ontwrichten of te vernietigen”. 

 


Lees meer

Wie financieel voordeel behaalt uit een strafbaar feit, kan een oproep krijgen van het Openbaar Ministerie voor een zitting waarop de ontnemingsvordering wordt behandeld. Het doel van deze vordering is om het voordeel af te pakken. In de wandelgangen wordt de wet die dit regelt ook wel de ‘pluk ze wetgeving’ genoemd.



Lees meer

Fraude

Fraude is een term die wordt gebruikt om een groot aantal financiële delicten uit het wetboek van strafrecht te duiden. Het strafbare feit ‘fraude’ bestaat dan ook zelf niet. Bij fraude kan men bijvoorbeeld denken aan valsheid in geschrifte, oplichting, diefstal en verduistering. Vaak worden er andere feiten gepresenteerd dan die er werkelijk zijn.




Lees meer

Hennep

Het bezitten, verhandelen, vervoeren, vervaardigen etc. van hennep is verboden bij de Opiumwet. Door het Nederlandse gedoogbeleid wordt nog wel eens onterecht gedacht dat softdrugs gelegaliseerd is. Dat leidt soms tot verwarring. 




Lees meer

Het Wetboek van Strafrecht stelt diegene strafbaar die een stuk vervalst of een vals stuk als het ware onvervalst gebruikt. Daarmee vallen onder het feit ‘valsheid in geschrifte’ dus feitelijk twee verschillende strafbare feiten; ten eerste het vervalsen zelf, het opmaken van een document dat niet conform de waarheid is.




Lees meer

Diefstal



Diefstal draait om het op onrechtmatige wijze eigenhandig in bezit nemen van iets dat iemand anders toebehoort. Diefstal is net als fraude een zogenaamd ‘vermogensdelict’. Dit betekent dat er altijd een aspect van eigendom, bezit of geld bij komt kijken.




Lees meer

Zedenzaken



Zedendelicten zijn delicten met een inbreuk op de zeden. Verdachten van het plegen van een zedenmisdrijf kunnen worden uitgenodigd voor verhoor op het politiebureau, worden aangehouden of een dagvaarding ontvangen 

 



Lees meer

Cassatieprocedures bij de Hoge Raad verlopen geheel schriftelijk. Er komt dus geen zitting waarop de verdachte het woord kan doen.




Lees meer

‘TBS’ staat voor ‘terbeschikkingstelling’ en is een maatregel waarbij het behandelen van een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van de geestvermogens centraal staat. Wanneer u verdachte bent van een strafbaar feit dat volgens de rechter gepleegd is vanuit deze gebrekkige ontwikkeling of door de stoornis, dan kunt u opgesloten worden in een Tbs-kliniek.



Lees meer

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Economische Controledienst (afgekort FIOD-ECD) maken onderdeel uit van de Belastingdienst. De FIOD-ECD ziet toe op de naleving van de belastingwetten door overtredingen daarvan op te sporen en te onderzoeken. Naast belastingfraude houdt de FIOD-ECD zich ook bezig met de opsporing van financiële delicten en economische delicten.  




Lees meer

Rijden onder invloed van alcohol of drugs wordt gezien als een ernstige verkeersovertreding en leidt in veel gevallen niet alleen tot strafoplegging, maar ook tot het intrekken van het rijbewijs. Ook wordt vaak beslag gelegd op het voertuig.



Lees meer

De behandeling van jeugdstrafzaken vereist een wat andere benadering dan strafzaken bij volwassenen. In het jeugdstrafrecht zijn namelijk (deels) andere regels van toepassing. Ook spelen pedagogische en opvoedkundige aspecten een rol in het jeugdstrafproces.



Lees meer

Mr I. Saey is naast het strafrecht eveneens gespecialiseerd in het verlenen van rechtsbijstand aan cliënten die dreigen te worden opgenomen in een psychiatrische kliniek op grond van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Een gedwongen opname vindt plaats als iemand vanwege een psychiatrische stoornis een gevaar voor zichzelf en/of voor een ander oplevert.

 



Lees meer

Als u gedetineerd bent in een huis van bewaring, een gevangenis of een TBS-instelling, dan gelden voor u de regels van het penitentiair recht. In die regels staat hoe de overheid moet omgaan met gedetineerden en tbs-gestelden.



Lees meer
Share by: